Informacje - stolowka

STOŁÓWKA SZKOLNA <MUFFINEK>
Maecenas vitae congue augue,
nec volutpat risus.
Przejdź do treści

Menu główne:

Informacje

W związku z
Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr
1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 200/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004,
przekazuję Państwu zamieszczone w jadłospisie alergeny oznaczone numerycznie.
Poniżej umieszczona została instrukcja odczytywania liczby identyfikującej dany alergen, którą będę zamieszczać przy danym posiłku.

Oznaczenia alergenów występujących w posiłkach (*):

1 – zboża zawierające gluten (pszenica i pochodzące od niej kasza bulgur i kuskus, żyto, jęczmień, i zanieczyszczony w Polsce glutenem w procesie produkcji owies mimo, iż pochodzi z rodziny traw)
2 – skorupiaki i produkty pochodne (a więc np. krewetki)
3 – jaja i produkty pochodne (w tym majonez)
4 – ryby i produkty pochodne (zatem nie tylko rybne krokiety, kotlety, paluszki, ale i anchois i sushi)
5 – orzeszki ziemne [arachidowe] (a więc i masło orzechowe)
6 – soja i produkty pochodne (tj. sos sojowy, tofu, kiełki soi)
7 – mleko i produkty pochodne (masło, sery żółte i białe, śmietany, jogurty itp.)
8 – orzechy (wszystkie)
9 – seler i produkty pochodne (zarówno korzeń , jak i łodyga)
10 – gorczyca i produkty pochodne (najczęściej spożywana w musztardzie)
11 – nasiona sezamu i produkty pochodne (olej sezamowy, tahini=masło sezamowe)
12 – dwutlenek siarki (często obecny w suszonych owocach)
13 – łubin
14 – mięczaki (np. małże)

  * Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe np. kakao, herbaty, dżemy, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa; mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.



Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego