PROJEKT BON APPETIT
W roku szkolnym 2023/2024 klasa 3b bierze udział w Ogólnopolskim Projekcie Kulinarno-Językowym BON APPETIT. W ramach realizowanego projektu uczniowie poznali zasady odpowiedniego zachowania w kuchni, zdobyli wiedzę dotyczącą higieny i bezpieczeństwa podczas przygotowywania potraw. Przed rozpoczęciem pracy zapoznali się z piramidą zdrowego żywienia, co poszerzyło wiedzę o komponowaniu posiłków. Przygodę kulinarną dzieci rozpoczęły od przygotowania chlebka ziołowego. Poznały wszystkie etapy powstawania ciasta, aktywnie uczestniczyły w produkcji. Nie zabrakło nowych doświadczeń zmysłowych związanych z rozpoznawaniem ziół potrzebnych do maślanego nadzienia. W trakcie oczekiwania na wypieki, dzieci przypomniały zasady zachowania się przy stole, odpowiedniego przygotowania stołu do spożywania posiłku.
Efektem pracy była degustacja, która wywołała wiele pozytywnych emocji. Było pysznie, z niecierpliwością czekamy na kolejną przygodę kulinarną..
Zajęcia odbywają się w pracowni wyposażonej we sprzęt zakupiony w ramach programu #LaboratoriaPrzyszlosci
Uczniowie klasy 3b w ramach Projektu BON APPETIT sumiennie wykonali kolejne zadania. 7 listopada wybrali się na targowisko, aby zapoznać się z asortymentem, który można tam kupić. Doskonale potrafili rozpoznać warzywa oraz owoce znajdujące się na straganach. Na jednym z nich kupili kapustę, którą samodzielnie przygotowali do kiszenia. Poznali wszystkie etapy zachodzącego procesu, każdego dnia swoimi zmysłami obserwowali zachodzące zmiany. Po dwóch tygodniach cierpliwego oczekiwania nadszedł czas na degustację..
Niejedna gospodyni byłaby z nich dumna!