Ogólnopolski projekt kulinarno-językowy „BON APPETIT”
„BON APPETIT” Zadania projektowe
Część zadań projektowych realizowana jest w pracowni wyposażonej w sprzęt zakupiony w ramach programu #LaboratoriaPrzyszlosci
W ramach udziału w ogólnopolskim projekcie językowo-kulinarnym BON APPETIT uczniowie klasy 2a opracowali na lekcji języka niemieckiego przepis na babkę piaskową. Powtórzyli przy okazji słownictwo z zakresu produktów spożywczych oraz zaśpiewali piosenkę „Backe, backe Kuchen!” („Piecz ciasto!”).
Hodowla roślin klasy 2a.
Uczniowie klas 3a i 3c w ramach udziału w ogólnopolskim projekcie językowo-kulinarnym BON APPETIT na lekcjach angielskiego stworzyli przy pomocy swojej nauczycielki – Aleksandry Sobolewskiej – w języku angielskim swoje „Książki kucharskie”🍽 gdzie znalazły się przepisy na ciasto z kremem maślanym i dżemem malinowy 🍰 oraz pączki 🍩
Swoje przepisy będziemy zapisywać również w II semestrze 😋
# Piramida zdrowego żywienia
Uczniowie klasy 2 a zrealizowali kolejne zadanie w ramach projektu BON APPETIT.
Wizyta w miejscu związanym z kulinariami – to zadanie projektowe zrealizowała klasa 3a przy okazji mikołajkowego wyjścia do kawiarni „Kamienica”, uczniowie pijąc przepyszną gorącą czekoladę mieli okazję obserwować na czym polega praca Pań pracujących w kawiarni.
W roku szkolnym 2023/2024 klasa 3b bierze udział w Ogólnopolskim Projekcie Kulinarno-Językowym BON APPETIT. W ramach realizowanego projektu uczniowie poznali zasady odpowiedniego zachowania w kuchni, zdobyli wiedzę dotyczącą higieny i bezpieczeństwa podczas przygotowywania potraw. Przed rozpoczęciem pracy zapoznali się z piramidą zdrowego żywienia, co poszerzyło wiedzę o komponowaniu posiłków. Przygodę kulinarną dzieci rozpoczęły od przygotowania chlebka ziołowego. Poznały wszystkie etapy powstawania ciasta, aktywnie uczestniczyły w produkcji. Nie zabrakło nowych doświadczeń zmysłowych związanych z rozpoznawaniem ziół potrzebnych do maślanego nadzienia. W trakcie oczekiwania na wypieki, dzieci przypomniały zasady zachowania się przy stole, odpowiedniego przygotowania stołu do spożywania posiłku.
Efektem pracy była degustacja, która wywołała wiele pozytywnych emocji. Było pysznie, z niecierpliwością czekamy na kolejną przygodę kulinarną..
Zajęcia odbywają się w pracowni wyposażonej we sprzęt zakupiony w ramach programu #LaboratoriaPrzyszlosci
Uczniowie klasy 3b w ramach Projektu BON APPETIT sumiennie wykonali kolejne zadania. 7 listopada wybrali się na targowisko, aby zapoznać się z asortymentem, który można tam kupić. Doskonale potrafili rozpoznać warzywa oraz owoce znajdujące się na straganach. Na jednym z nich kupili kapustę, którą samodzielnie przygotowali do kiszenia. Poznali wszystkie etapy zachodzącego procesu, każdego dnia swoimi zmysłami obserwowali zachodzące zmiany. Po dwóch tygodniach cierpliwego oczekiwania nadszedł czas na degustację..
Niejedna gospodyni byłaby z nich dumna!
Wyjście się na targ – 20 października z okazji Światowego Dnia Owoców i Warzyw uczniowie klas drugich w ramach realizowanego Ogólnopolskiego projektu kulinarno-językowego „BON APPETIT” wybrali się na targ, gdzie rozpoznawali i nazwali owoce, warzywa i ich jadalne części.
Zimowe zapasy – dzieci z klas drugich po wycieczce na targ rozmawiały na temat sposobów przechowywanie warzyw i owoców zimą. Zorganizowały również wystawę przetworów zrobionych z owoców i warzyw.
Projekt „BON APPETIT” – Klasa 2A, 2B i 2C
W roku szkolnym 2022/23 uczniowie z klas 2A, 2B i 2C biorą udział w ogólnopolskim projekcie „BON APPETIT”. To niezwykła inicjatywa, która rozwija umiejętności kulinarne i językowe naszych uczniów.
W ramach projektu, uczestniczyliśmy w różnych warsztatach m.in.
- Savoir-vivre przy stole: Rozwijaliśmy umiejętności etykiety obowiązującej przy stole i zachowań kulturalnych.
- Bezpieczeństwo w Kuchni: Nasi uczniowie zdobyli wiedzę na temat higieny i bezpieczeństwa w kuchni.
- Gość w Klasie: Nasi uczniowie mieli okazję uczyć się od ekspertów w dziedzinie kulinariów i języka.
Projekt „BON APPETIT” będzie kontynuowany aż do maja 2024 roku, co oznacza, że jeszcze wiele ciekawych warsztatów przed nami.
Jesteśmy dumni z zaangażowania uczniów klas 2A, 2B i 2C w projekcie „BON APPETIT”.
Zajęcia odbywają się w pracowni wyposażonej we sprzęt zakupiony w ramach programu #LaboratoriaPrzyszlosci